GENEL BİLGİLER
Yüzöl�ümü: 25.323 km�
Nüfusu: 937.389 (2000)
Nüfus Yoğunluğu: 37
Şehir Nüfusu: 560.551 (2000)
Köy Nüfusu: 376.838 (2000)
Yıllık Nüfus Artış Hızı: %10,00
Yıllık Şehir Nüfus Artış Hızı: %33,49
Yıllık Köy Nüfus Artış Hızı: %-17,12
İl Trafik No: 25
İl Telefon Kodu: 442
Erzurum' un İl�eleri: Aşkale, Çat, Hınıs, Horasan, Aziziye (Ilıca), İspir, Kara�oban, Karayazı, Köprüköy, Narman, Oltu, Olur, Pasinler, Pazaryolu, Şenkaya, Tekman, Tortum, Uzundere' dir.
Coğrafyası: Erzurum ili, Türkiye' nin orta ve batı kesimlerine göre, yükseltinin fazla olduğu illerinden biridir.
Doğu Karadeniz Dağları' nın doğu uzantıları olan Rize Dağları, ili kuzeyden �evreler ve Rize ile sınırını oluşturur. Karadeniz' e paralel düzenli sıralar durumunda uzanan bu dağlar, ge�it vermez ve yüksektir. En yüksek noktaları 3937 m. yüksekliğindeki Ka�kar Tepesi ile Ver�enik Tepesi' dir. Dumlu Dağı' ndan doğuya doğru uzandığında iki yüksek dağ sırasına ulaşılır. Tortum' a doğru olanı Güvercin Dağıdır; Pasinler Ovası ile Gürcü Boğazı arasını doldurmuş olanı ise Karga Pazarı Dağlarıdır. Erzurum şehrini doğudan �evreleyerek Palandöken Dağlarına ulaşır.
İklimi: Erzurum şiddetli karasal Doğu Anadolu iklimi bölgesinde yer alır. İlin yıllık sıcaklık ortalaması 6.0 derece kadardır.
Tarih�esi: Doğu Anadolu' nun en büyük kenti olan Erzurum' un MÖ 4900 yıllarında kurulduğu tahmin edilmektedir. Erzurum' u da i�ine alan bölge tarih boyunca Urartular, Kimmerler, İskitler, Medler, Persler, Parftlar, Romalılar, Sasaniler, Araplar, Sel�uklular, Bizanslılar, Sasaniler, Moğollar, İlhanlılar ve Safaviler gibi �ok �eşitli kavim ve milletler tarafından idare edilmiştir.1514 yılında şehir ve �evresini fetheden Osmanlılar, Türkiye Cumhuriyeti' nin kurulduğu 1923 yılına kadar bu topraklarda hüküm sürmüşlerdir.
Milli mücadele, milli birlik ve bağımsızlık hareketinin temelinin atıldığı Kongre 23 Temmuz 1919' da Erzurum' da toplanmıştır.
Ne Yenir: Su böreği,cağ kebap, ekşili dolma, kesme �orbası, ayran aşı (yayla �orbası), �iriş, şalgam dolması, yumurta pilavı, kadayıf dolması Erzurum' un geleneksel mutfağını oluşturur.
Ne Alınır: Erzurum oltu taşı iş�iliği ile �ok meşhurdur. Oltu taşından yapılan tespihler, ağızlıklar, bilezik, gerdanlıklar, broş, küpe, sa� tokası yörenin önemli hediyelik eşyalarıdır.
Erzurum' a nasıl gidilir?
Karayolu: Otobüs Terminali il merkezindedir. Otogar Tel: (442) 233 12 00
Havayolu: İlin Ankara bağlantılı yurti�i ve yurtdışı seferlerinin yapıldığı Erzurum havaalanı, şehre 10 km mesafededir. Hava Limanı Tel: (442) 327 28 35
Demiryolu: Tren Garı il merkezindedir. İstasyon Tel: (442) 218 19 16